Random Poetry – του αναλυτή Godzilla

Αφιέρωμα

Το κίνημα της RP ξεκίνησε με το τέλος του 20 αιώνα και την αρχή του 21 αιώνα. Ξεκίνησε ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία του κόσμου χωρίς όμως να υπάρχει καμία επαφή μεταξύ των πρωτοπόρων του κινήματος γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στον κόσμο της τέχνης αλλά δείχνει ότι η δημιουργία της δεν αποτελούσε απλά έμπνευση αλλά ανάγκη μιας κοινωνίας που έψαχνε νέους τρόπους να εκφραστεί.

Πρωτοπόρος του κινήματος μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ο Θανάσης Βέγγος σε μία πιο ήπια μορφή της, αλλά η τέχνη θα φτάσει στο αποκορύφωμα της εκφραστικότητας της το 2002-2003. Κύριοι εκφραστές της είναι ο Le Bo από την Τουλούζη, ο αρμένιος πολιτικός πρόσφυγας Ζαχινταάν, ο ινδός Μαχχαριτσοτου και μια ομάδα διαφόρων Ελλήνων ποιητών που αποτελούν και την πιο πολυπληθή καλλιτεχνική κοινότητα που εκφράζει σήμερα αυτό το κίνημα.

Το γεγονός ότι οι εκφραστές του κινήματος είναι διαφορετικής ταξικής καταγωγής, και προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα (π.χ. ένας αρμένιος πρόσφυγας, ένας Γάλλος Δάνδης αριστοκρατικής καταγωγής, ένας ινδός ναυτικός και ένας Έλληνας αριστερός) δείχνει ότι η κίνηση αυτή ξεπερνάει τα πολιτικοοικονομικά στεγανά που περιχαρακώνουνε συνήθως την καλλιτεχνική δημιουργία οδηγώντας την RP μέσα από φόρμες αντίληψης για την παγκόσμια συνειδητοποίηση του τέλματος που έχει οδηγηθεί η σημερινή κοινωνία.

Παρόλο που ο κάθε δημιουργός της RP διαφέρει ως προς την εκφραστικότητα και το περιεχόμενο από τους άλλους υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κίνημα και του δίνουν τον πρωτοποριακό και ανεπανάληπτο χαρακτήρα του. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από την άποψη ότι η δημιουργία για την δημιουργία αποτελεί έναν φαύλο κύκλο αυτοϊκανοποίησης των μέχρι τώρα καλλιτεχνών αφήνοντας αμέτοχο τον απλό πολίτη. Έτσι η τέχνη αφήνεται στα χέρια των δημιουργών της ανίκανη να απλώσει την επιρροή της στον μέσο νου και αναλώνεται σε αναμασήματα και άσκοπα παραληρήματα δημιουργίας. Μιλώντας συγκεκριμένα για την ποίηση μπορούμε να πούμε πως η τέχνη αυτή μέχρι σήμερα κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να αποσπαστεί από την αλυσίδα της εξέλιξης και να τραβήξει την μοναχική της πορεία χωρίς να καταφέρει να παρουσιάσει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την κοινωνία του σήμερα, αλλά μετατράπηκε σιγά σιγά σε έναν αγώνα δρόμου για την χρησιμοποίηση νέων εκφραστικών δρόμων, για την διατήρηση της σοβαροφάνειας χωρίς ούτε μια φορά να καταφέρει να κάνει το βήμα που θα την έκανε αυτό που έπρεπε να είναι. Τέχνη δηλαδή έκφραση της πραγματικότητας.

Εδώ λοιπόν δημιουργήθηκε ένα ιστορικό οι αρχές του οποίου ξεκινούν από την ρωμαϊκή αυτοκρατορία και φτάνουν μέχρι σήμερα. Ενώ τότε η ποίηση αποτελούσε ένα κύριο μέσο ψυχαγωγίας σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία των λίγων. Σκεφτόμενοι ότι σήμερα χιλιάδες κόσμου συρρέουν μαζικά σε κινηματογραφικές παραγωγές ανύπαρκτης καλλιτεχνικής αξίας αναλώνονται επί ώρες ακούγοντας μουσική της σειράς, καταλαβαίνουμε ότι η τέχνη σήμερα έχει χάσει τον δρόμο της. Εδώ λοιπόν πρέπει να έρθει η ξεχασμένη ποίηση και να αρπάξει την ευκαιρία που της δίνει η ιστορία. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους της RP.

Δυστυχώς ή ευτυχώς για να καλύψει το κενό η ποίηση πρέπει να μπει στην διαδικασία επαναπροσδιορισμού των σκοπών της, και επανεξέτασης της θέσης της στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι. ¨όλα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή, και ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα πρέπει να ξεχαστεί προς το παρόν. Ακόμα και αν η ποίηση έχει φτάσει πλέον σε ένα σημείο που έχει οριοθετήσει τους δικούς της κανόνες αισθητικής και έκφρασης όλα πρέπει να θυσιαστούν γιατί ο σκοπός είναι η αυθόρμητη ενασχόληση, η ένταξη του homo Kathimerinous στον κόσμο της ποιητικής δημιουργίας. Εάν ο στόχος επιτευχθεί όλη η συσσωρευμένη γνώση είναι εδώ για να ξαναμελετηθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Αυτός είναι ίσως ο στόχος που κρύβεται πίσω από την θέληση των δημιουργών της RP. Ίσως μετά από χρόνια κανείς να μην την θυμάται. Εάν όμως οι δημιουργοί της καταφέρουν να διαπεράσουν τις προφυλάξεις της καλλιτεχνικής-νοητικής ατονίας και να γονιμοποιήσουν το ωάριο της δημιουργίας που κρύβεται στον καθένα μας να δώσουν μια νέα πνοή στην τέχνη που αυτή την στιγμή ζορίζεται.

Godzilla

Δείτε τα πρώτα αποκλειστικά δείγματα της Random Poetry στην κατηγορία λογοτεχνία

0 Σχόλια to “Random Poetry”



  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε




ΠΡΟΣΟΧΗ

Προς το παρών αναδημοσιεύουμε το περιεχόμενο του KVM όπως αυτό έχει διασωθεί απο το 2003. Σύντομα θα προχωρήσουμε και στην δημιουργία νέου υλικού...

Γελοίοι…

**Εαν θέλετε να αρθρογραφήσετε στο KVM.gr, καταρχήν είστε ψώνια και κατα δεύτερον πολύ μικροί για να συγκριθείτε μαζί μας. Παρόλα αυτά εάν επιμένετε στείλτε ένα βιογραφικό (για να γελάσουμε) και το άρθρο σας στους αρχισυντάκτες.

**Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οτιδήποτε άλλο (εμείς δεν θέλουμε) στείλτε e-mail
Εάν έχετε οποιαδήποτε αντίρρηση με αυτά που γράφονται στο kvm.gr και θεωρείτε πως έχετε το κατάλληλο πνευματικό επίπεδο για να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί μας, σας ικετεύουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Στείλτε τα γεμάτα μίσος γράμματα σας στο gfiinc(at)gmail.com. Θα σας απαντήσουμε καταλλήλως με όση γλαφυρότητα μπορεί να προσφέρει η Ελληνική Υβρεολογία, αν και όσο και αν προσπαθήσουμε σίγουρα δεν θα καταφέρουμε να κυλίσουμε στο επίπεδο σας.
Δείτε εδώ την αλληλογραφία μας.